Wethouder Hoek wil 4e container ondanks succesvolle PMD+ proef

Veel ruimte voor een vierde container hebben de meesten niet

Wat beweegt wethouder Jan Hoek? Hij gaat niet alleen over de Floriade, ook afval valt onder zijn portefeuille. Vorig jaar stelde hij voor om vier rolcontainers in te voeren in de hele stad met betaalsysteem Diftar. Filmwijk en de Sieradenbuurt hebben dat toen weten te voorkomen met behulp van een burgerinitiatief. De gemeenteraad stuurde de wethouder terug naar de tekentafel.

Het was niet voor het eerst dat de gemeente het Diftar-betaalsysteem, ondergrondse containers en een vierde afvalcontainer wilde invoeren. In 2017 gebeurde dat voor het eerst: er zou ook een ondergrondse container in onze buurt komen. Dat ging dankzij een petitie niet door. Sindsdien doen we samen met Filmwijk mee aan een afvalproef en gooien we ons PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en ons restafval bij elkaar weg in 1 container. De bewoners zijn erg te spreken over deze manier van afval inzamelen en het is ook nog eens beter voor het milieu omdat er meer PMD hergebruikt wordt.

Resultaten PMD+ proef zijn beter dan Hoek beweert

Wethouder Jan Hoek blijft dus bij zijn plan om vier afvalcontainers in te voeren, ondanks dat bewoners al op allerlei manieren hebben kunnen aantonen dat dit zeker niet de meest efficiënte manier is om afval in te zamelen. Almeerders zitten niet te wachten op een extra container en nog duurdere afvalheffingen. De wethouder zegt dat het PMD+ systeem onvoldoende oplevert en te duur is voor de gemeente. Maar bewoners uit onze buurt en Filmwijk ontdekten door de informatie die ze kregen door middel van een WOB-verzoek dat dit niet klopt. De resultaten van de PMD+ proef zijn veel beter dan Hoek beweert.

Het PMD+ systeem wordt op dit moment ingevoerd in steden als Groningen en Utrecht. De vraag blijft waarom het daar wel kan en niet in Almere.

Kortom, bewoners van Filmwijk en de Sieradenbuurt hebben hun burgerinitiatief op basis van de boven water gekregen cijfers opnieuw aangepast en ingediend. Op donderdag 16 september behandelt de gemeenteraad ons voorstel en het voorstel van de wethouder. Namens beide buurten zal bewoonster Juliëtte de Sévaux opnieuw een presentatie geven aan de gemeenteraadsleden en hun vragen beantwoorden.