Gemeenteraad verwijst Diftar naar de prullenbak

Juliëtte tijdens haar presentatie in de raadszaal

Mede dankzij de inspanningen van de bewonersplatforms in de Sieradenbuurt en Filmwijk en in het bijzonder onze bewoonster Juliëtte heeft de gemeenteraad het plan van wethouder Hoek om afvalsysteem Diftar in te voeren afgewezen. In juni werd ons burgerinitiatief al besproken in de gemeenteraad, maar daarna bleef het stil. Tot afgelopen donderdagavond tijdens de politieke markt.

Wethouder Jan Hoek wil afvalsysteem Diftar per 1 januari 2023 invoeren en houdt daarbij de mogelijkheid open om alsnog te kiezen voor nascheiden, als een uitgebreidere proef met dat systeem daar aanleiding toe geeft. Maar veel fracties in de raad voelen volgens Omroep Flevoland bij voorbaat al niets voor Diftar.

Met dat systeem moet elk huishouden gft, papier, plastic en restafval scheiden. Voor het restafval moeten de bewoners gaan betalen. Juliëtte legde tijdens de raadsvergadering nog een keer uit waar dat toe zou gaan leiden: meer restafval dan de beoogde doelstelling per huishouden, een extra container voor bewoners van laagbouw en een hogere afvalstoffenheffing. Ook vertelde ze dat Diftar in andere grote steden tot veel problemen leidt en de introductie ervan 10 miljoen euro kost.

Donderdagavond bleek dat veel partijen meer voelen voor het systeem PMD+, het systeem dat we al een paar jaar hebben in onze buurt. Hierbij hoeven bewoners niet zelf het PMD (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drinkverpakkingen) te scheiden, maar gebeurt dat na het ophalen door machines.

Veel gemeenteraadsleden vinden de invoering van Diftar te duur, schrijft Almere Deze Week. Bovendien betalen Almeerders nu al bijna de hoogste afvalstoffenheffing van Nederland, ruim 378 euro per huishouden. Ook zijn ze bang dat betalen voor restafval zal leiden tot meer afvaldumpingen.

Of wethouder Hoek zijn oorspronkelijke voorstel gaat wijzigen is nog niet bekend. Komende week wordt er verder gedebatteerd over afvalinzameling in Almere.