“Achteraf afval scheiden bespaart veel geld”

image

Juliëtte en medebewoners gaan op de foto voor Almere Deze Week

Achteraf afval scheiden is goedkoper en beter voor het milieu. Een gemeente als Gulpen-Wittem met 15.000 inwoners bespaart hiermee structureel 70.000 euro per jaar. Dat staat in de mail die bewoner Juliëtte de Sévaux stuurde naar iedereen die de petitie over afval scheiden heeft getekend.

Hoe zat het ook alweer

Een tijdje terug startte de gemeente met een afvalpilot in de Sieradenbuurt en de Filmwijk. Doel is de hoeveelheid afval fors terug te dringen. Het idee was om ondergrondse afvalcontainers in deze buurt te plaatsen. Dat leidde tot veel onrust en protest bij bewoners. De gemeente heeft de pilot vervolgens ‘on hold’ gezet. Drie bewoners uit de Sieradenbuurt organiseerden vervolgens een petitie tegen alle veranderingen, ook tegen het andere alternatief van de gemeente (een extra container). Deze petitie is ruim 130 keer getekend.

De gemeente nodigde de initiatiefnemers van de petitie uit om mee te denken over hoe het dan beter kan. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Juliëtte zocht grondig het internet af naar manieren van afval scheiden en kwam op het achteraf scheiden, wat in een aantal gemeenten al gebeurt. Deze manier blijkt niet alleen veel goedkoper maar ook beter te zijn voor het milieu. Wat blijkt: de gemeente Almere heeft deze mogelijkheid nooit onderzocht maar heeft wel aandelen in afvalverwerkingsbedrijf HVC.

De bewoners hebben contact met de politiek. Binnenkort geven ze een presentatie over achteraf afval scheiden. Als dit systeem wordt ingevoerd, gaat alle plastic, blik en pakken drank in de bak met restafval. Dat levert flink meer plastic op, bleek al uit een proef in Limburg.