Kaalslag tussen Diadeemstraat en Vergulde Draakstraat

Bewoners krijgen uitleg van de beheerder en de boswachter

Bewoners krijgen uitleg van de beheerder en de boswachter

Zieke essen kunnen niet meer beter gemaakt worden en vallen uiteindelijk om. Daarom moet 95% van de essen in het gebied tussen de Diadeemstraat en de Vergulde Draakstraat gekapt worden. Dat zijn zoveel bomen dat je straks van de ene straat zo naar de overkant kijkt. Dat kregen de bewoners die meeliepen met de boswachter vanmorgen te horen.

Ook in het het gebied tussen de Hogering en de Sieradenweg staan veel zieke essen. Je herkent ze aan de zaadlobben bovenin de kroon van de boom. Staatsbosbeheer heeft een ontheffing aangevraagd om al in het broedseizoen te kunnen beginnen met kappen. Komt die ontheffing er niet, dan moet Staatsbosbeheer paden gaan afsluiten vanwege het gevaar van omvallende bomen.

De beuken langs dit pad blijven staan, alles daarachter verdwijnt

De beuken langs dit pad blijven staan, alles daarachter verdwijnt

Lichtpuntje is dat er duurzaam loofbos voor in de plaats komt. Denk aan lindes, eiken, haagbeuken en kersenbomen. De dichtheid aan bomen is straks ongeveer weer gelijk. Maar de nieuwe bomen zijn slechts een meter hoog. Voordat het er weer uit ziet als een bos zijn we zo’n 15 jaar verder.

Pas volgend jaar kan Staatsbosbeheer gaan herplanten. Er blijven veel afgezaagde boomstronken staan en die moeten eerst wegrotten. Het bomenvak aan het eind van de sloot is gemengd hout, daar blijft meer staan. Ook langs het brede grijze pad in het bos zal minder gekapt worden.

Langs dit pad staan niet veel essen

Langs dit pad staan niet veel essen

De bewoners die meeliepen hebben de boswachter gevraagd of er geen bebouwing komt op de straks braakliggende stukken grond. Dat komt er niet: het bosgebied dient als buffer tussen de Sieradenbuurt en de Oostvaardersbuurt.