Extra container komt er definitief niet, tot tevredenheid Almeerders

Proosten op de goede afloop na de Politieke Markt

Veel Almeerders zijn blij dat ze niet opgezadeld worden met een extra afvalcontainer. Vorige week besloot de gemeenteraad tijdens de Politieke Markt akkoord te gaan met het nascheiden van afval. De proef die al jaren loopt in onze buurt en Filmwijk, het PMD+-systeem krijgt dus navolging in de hele stad. Alle inwoners mogen in de toekomst hun plastic, metaal en drinkverpakkingen bij het restafval gooien. Als het vuilnis is opgehaald wordt het machinaal alsnog uit elkaar gehaald.

Het heeft jaren geduurd om dit voor elkaar te krijgen, GroenLinks wethouder Jan Hoek wilde een vierde afvalcontainer en ondergrondse afvalcontainers met een betaalsysteem (Diftar). En dat terwijl de proef met PMD+ al jaren een succes is. Steeds meer steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht stappen over op achteraf nascheiden.

Bewoonster Juliëtte die diep de afvalmaterie indook en de gemeenteraad de afgelopen jaren informeerde over de voordelen van PMD+ was na afloop van de politieke markt vorige week dan ook opgelucht en haar reactie was kort maar krachtig. “Fantastisch!” Waarop bewoner Cardo voorstelde om het te vieren met champagne op Burendag.

Een deel van het bewonerscomité was aanwezig bij de Politieke Markt en hief na afloop meteen al het glas. Ook andere Almeerders vinden het meer dan prima dat ze niet vast komen te zitten aan nog een container in hun tuin. “Ja, wij zijn ook erg blij met het vooruitzicht van een grote groenbak zonder extra bak”, zegt oud-buurtbewoner Marco. “Erg fijn dat de test bij jullie definitief wordt!”