Afvalinzameling op de schop

Almere staat een aantal grote veranderingen te wachten op het gebied van de afvalinzameling, meldt Omroep Flevoland. Zo komt er waarschijnlijk een eind aan de huidige situatie waarbij alleenstaanden evenveel aan afvalstoffenheffing betalen als gezinnen.

Daarnaast zal vanaf volgend jaar betaald moeten worden voor het ophalen van grofvuil, worden afvaldumpingen minder snel weggehaald, en gaan de milieustraten minder vaak open. Het gaat om voorstellen die het college van B en W heeft gedaan aan de gemeenteraad.

In Almere is het nu nog zo dat ieder huishouden evenveel betaalt aan afvalstoffenheffing. In 2020 is dat bedrag 378 euro. Voor eenpersoonshuishoudens gaat het tarief zo’n 15 procent omlaag, bij huishoudens met twee personen of meer gaat het bedrag zo’n 7 procent omhoog. Dat komt dan neer op 322 euro voor een eenpersoonshuishouden en 406 euro voor een gezin. 

Om kosten te besparen worden daarnaast ook een fors aantal bezuinigingsmaatregelen voorgesteld. Zo moeten Almeerders straks 30 euro gaan betalen voor het laten ophalen van grof vuil, verdwijnen de bladkorven, blijven afvaldumpingen langer liggen en krijgen scholen en kerken geen vergoeding meer voor het ophalen van papier.

Hoe de gemeente straks het afval gaat ophalen is nog onduidelijk. De voorkeur van de gemeente gaat uit naar Diftar, een andere optie is achteraf scheiden. Dat is het systeem waarmee nu getest wordt in onze buurt. Die proef wordt verlengd.

In het voorjaar van 2022 neemt de gemeente een definitief besluit welk systeem het gaat worden.